De visie van Kim Vrolijk (Haagse Stadspartij) op de Haagse horeca

16 March 2023, 06:39 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Kim Vrolijk van de Haagse Stadspartij neemt vanmiddag deel aan het horecadebat op het ROC Mondriaan. Zij geeft als voorbeschouwing haar visie op de horeca in Den Haag.

Wat zijn volgens u de redenen dat er minder interesse is voor een opleiding binnen de horeca? Merkt u dit ook in Den Haag?
 
De voornaamste reden is natuurlijk dat er weinig te verdienen is in de Horeca. Zeer lage lonen maar een hoge werkdruk en weinig doorgroeimogelijkheden zorgen ervoor dat minder jongeren voor de Horeca kiezen
 
Kan de gemeente Den Haag onderwijs-instellingen en andere organisaties ondersteunen om de (horeca)opleidingen zichtbaar te maken?
 
De gemeente zou voorlichtingscampagnes kunnen organiseren om het plezier van het vak beter te belichten. Echter blijft het probleem dat dat de lonen en arbeidsvoorwaarden achterblijven op andere sectoren wat de opleidingen minder aantrekkelijk maakt.
 
Is er binnen Den Haag een horecaconvenant opgesteld, waarin afspraken tussen de betrokken partijen, zijn vastgesteld?  Zodat iedereen elkaars verantwoordelijkheid kent. Met als doel een aantrekkelijk horecaklimaat in Den Haag. Zo nee, zou er dan zo’n convenant moeten komen? Zo ja, hoe loopt voor uw gevoel de uitvoering van dit convenant?
 
Voor zover ik weet is er op dit moment geen horecaconvenant. Wel een uitwerkingsplan 2021- 2023 Haagse horeca. Een convenant klinkt aantrekkelijk maar zijn wat ons betreft toch vaker afspraken gemaakt voor de bühne. De afspraken zijn niet bindend en het is meer het uitspreken van een intentie. Intentie uitspreken is goed maar zal niet direct leiden tot een aantrekkelijker horecaklimaat.
 
Steeds minder mensen kiezen voor een baan in de horeca. Wat zijn volgens u hiervoor de redenen en kan de gemeente Den Haag er een rol in spelen om een baan in de horeca te stimuleren?
 
De voornaamste redenen zijn natuurlijk de arbeidsvoorwaarden. Het gebruikmaken van flex en 0-uren contracten plus de onregelmatige werktijden zorgen ervoor dat deze banen steeds minder aantrekkelijk worden. Zeker als je ziet dat je in een 9 tot 5 baan soms wel het dubbele kunt verdienen in minder uren. Corona heeft dit nog eens benadrukt. De gemeente zou horeca-ondernemers meer kunnen stimuleren om betere voorwaarden te bieden en hogere lonen. De gemeente zou in haar horeca beleid meer kunnen doen om sociaal ondernemerschap te stimuleren. De Haagse geschiedenis is rijk aan koffietenten en kleine horecazaken. De gemeente zou de drempel kunnen verlagen voor jonge ondernemers om hun eigen zaak te starten. Dit creëert ook direct doorgroeimogelijkheden voor jongeren.
 
Hoe staat het gemeentelijk beleid in verhouding met de werkgelegenheid in de horeca en de kansen voor de ondernemers om te overleven? Hoe kijkt uw fractie hier naar?
 
De drempel voor ondernemers om een eigen zaak te starten is vaak nog heel hoog zoals eerder ook al aangegeven. Er is in Den Haag heel veel werkgelegenheid in de horeca op verschillende vlakken. Wat de kansen voor ondernemers om te overleven betreft. In Den Haag hebben we de Haagse ondernemersagenda. Die is er puur op gericht het ondernemers zo makkelijk mogelijk te maken om te ondernemen bijvoorbeeld doormidden van één centraal aanspreekpunt voor al je vragen.
 
Wat is uw boodschap voor onderwijs-instellingen als ROC Mondriaan als het gaat om de horeca-opleidingen?
 
Stimuleer jongeren om je aan te sluiten bij de horecavakbond. Maak jongeren wegwijs in de bureaucratie en help ze om zelfredzaam te kunnen worden.
 
Wat is uw boodschap voor de horeca-ondernemers?
 
Bied hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden. Creër doorgroeimogelijkheden voor je medewerkers en veilig werkklimaat. Te vaak zie ik hoe medewerkers maar ook bezoekers, voornamelijk jongeren, gediscrimineerd, gepest en uitgekafferd worden op de werkvloer. Zelf heb ik dit ook meegemaakt. Als je goede medewerkers wil aantrekken die lang blijven zul zelf ook goed, integer leiderschap moeten tonen.